Kokkaan perheelleni säännöllisesti pannukakkua. Se on helppo, nopea ja herkullinen jälkiruoka sekä ilta- ja välipala.
Ranskalainen clafoutis on kuin pannukakun parempi versio: vanukasmainen jälkiruoka, makea kuin kakku. Valmistus on tavallista pannukakkua asteen verran työläämpää, sillä munat ja sokeri vaahdotetaan. Mutta vaivannäkö kannattaa.
Usein clafoutikseen käytetään kirsikoita, mutta niiden satokausi on jo ohi. Niinpä tein pannukakkuherkun tällä kertaa luumuista. Hiukan happamat hedelmät tuovat erinomaisen lisän makeaan pannariin.
Clafoutis tarjotaan haaleana, ja on oikein hyvää sellaisenaankin, mutta vaniljajäätelö sopii hyvin lisukkeeksi.
Luumuclafoutis
3 kananmunaa
1 dl sokeria
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
2 dl kermaa
1 dl maitoa
1 tl vaniljauutetta
1,5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
500 g luumuja
2 rkl sokeria
Pese ja halkaise luumut, poista kivet.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää öljy, vaniljauute, maito ja kerma. Ripota joukkoon jauhot ja suola, sekoita taikina tasaiseksi.
Öljyä vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista clafoutista uunin alatasolla 175 asteessa 15 minuuttia.
Lisää luumut ja ripota pintaan sokeria. Paista vielä toiset 15 minuuttia.
Tarjoa clafoutis haaleana.