Ainekset:
500 g maa-artisokkia
200 g kylmäsavulohta
3 rkl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
runsaasti erilaisia salaatteja, ruoho- tai kevätsipulia
Salaattikastike:
1/2 dl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
1 rkl sinappia
1/2 sitruunan mehu
2 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria
Pese maa-artisokat juuresharjalla huolellisesti ja halkaise ne pitkittäin. Laita ne kulhoon, lisää kylmäpuristettua rypsiöljyä, suolaa ja pippuria. Pyörittele mukuloita kulhossa, ja grillaa sitten pehmeiksi ja meheviksi. Tee kastike vatkaamalla kevyesti ainekset yhteen.
Revi laakealle lautaselle erilaisia salaatteja mielesi mukaan, esim. friseetä, viinisuolaheinää, rucolaa ja rapeata keräsalaattia. Silppua päälle tuoretta, keväänraikasta ruohosipulia tai kevätsipulia. Valuta pinnalle salaattikastike.
Asettele salaatille kylmäsavulohiviipaleet ja maa-artisokat. Tarjoa salaatti hyvän leivän kanssa.
Voit käyttää kylmäsavulohen sijasta muutakin kypsää kalaa tai lihaa, parmankinkkua tai palvilihaa, myös voimakas juusto sopii maa-artisokan makeahkoon makuun. Maa-artisokat voit kypsentää grillin sijasta myös parilalla tai pannulla.
Resepti: Sonja Lumme