Ruuan ja muiden elinkustannusten hinta nousee, ja ruuanlaittoon kaivataan nyt suunnitelmallisuutta. Olen onnellinen, että meillä kotona on sähköhellan lisäksi toimiva puuhella, jossa keitot ja puurot kypsyvät erinomaisesti.
Keitto on edullista ja talvikauteen sopivaa ruokaa, jota voi tehdä vaikkapa sunnuntaina ison satsin koko viikoksi. Kun lihakeittoon käyttää luullista keittolihaa ja suomalaisia juureksia, keiton hinta jää alhaiseksi. Luullinen liha tekee myös keiton liemestä todella maukasta. Mitä kauemmin lihaa hauduttaa, sen parempi – kauppahallin myyjän mukaan lihan voi vaikka ”unohtaa” päiväksi hellalle hautumaan liemessä.
Piste iin päälle lihakeiton makuun on Virginon rosmariiniöljy. Kylmäpuristettu rypsiöljy kumoaa naudanlihan sisältämän kovan rasvan epäedullisia vaikutuksia. Rosmariiniöljyn voit valmistaa myös itse maustamattomasta Virginosta ja tuoreesta tai kuivatusta rosmariinista.
Rosmarinilla maustettu perinteinen lihakeitto
(iso kattilallinen)
1,5 kg luullista naudan lapaa
3 l vettä
2 tl suolaa
15 kokonaista maustepippuria
4 laakerinlehteä
1 iso sipuli
8 kiinteää perunaa
6 porkkanaa
300 g lanttua
1 palsternakka
200 g mukulaselleriä
1 purjo
4 rkl Virgino Rosmariiniöljyä (tai maustamatonta Virgino-öljyä ja 1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia)
1 dl persiljaa silputtuna
Pane kylmällä vedellä huuhdottu liha kattilaan, kaada päälle kylmä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois reikäkauhalla tai lusikalla. Lisää suola, pippurit, laakerinlehdet ja kuorittu, paloiteltu sipuli. Keitä liha kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla useita tunteja (vähintään kolmen tunnin ajan, mutta lihan voi jättää hautumaan vaikka koko päiväksi). Liha on kypsää, kun se irtoaa helposti luista.
Paloittele kuoritut perunat, porkkanat, lanttu, palsternakka ja selleri. Suikaloi halkaistu ja huuhdottu purjo. Nosta liha keitinliemestä ja lisää sinne kasvikset perunoita lukuun ottamatta. Anna kiehua noin 15 minuuttia ja lisää perunat. Jatka kypsentämistä vielä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ja kaikki juurekset ovat kypsiä.
Leikkaa liha kuutioiksi ja lisää keittoon. Tarkista maku ja lisää Rosmariiniöljy sekä persilja.